Praktische info over Zuid-Tirol


Waar ligt Zuid-Tirol precies?

Zuid-Tirol ligt in het noorden van Italië en ten zuiden van Oostenrijk. Het populaire vakantiegebied grenst aan zowel Oostenrijk als Zwitserland. Zuid-Tirol is gemakkelijk met de auto via de Brennerpas te bereiken. Vanaf Utrecht is de afstand ongeveer 1.000 kilometer.

TIP! Wil je de mooiste route in de zomer naar Zuid-Tirol rijden? Vermijd dan snelwegen en tolwegen in je navigatie. De reis duurt dan wel een stuk langer maar je ziet veel meer. Let wel op dat je in Oostenrijk gedurende een bepaalde periode in het hoogseizoen niet binnendoor mag rijden.


Hoe groot is Zuid-Tirol?

De Italiaanse provincie heeft een oppervlakte van 7400 km2. Dit is ongeveer 5x zo groot als de provincie Utrecht. Ruim 65% van Zuid-Tirol bestaat uit bergen en ligt hoger dan 1500 meter.


Zijn er in Zuid-Tirol goede wellness hotels?

Zuid-Tirol staat bekend om de uitstekende wellness hotels. Bijna ieder hotel heeft wel een sauna en vaak ook een zwembad. Het is heerlijk om na een dagje skiën of wandelen te ontspannen in de sauna, whirlpool en Turks stoombad. Het eten is in de meeste wellness hotels fantastisch.

panoramische buitensauna Blue My Arbor HotelDe Finse panoramische buitensauna in het My Arbor Hotel.

Tip! Zoek je een wellness hotel in Zuid-Tirol? Overweeg dan om te kiezen voor het My Arbor Hotel in Brixen. Dit adults only hotel heeft een prachtige wellness met onder andere een Finse panoramische buitensauna (zie foto). Het hotel wordt met een 9.5 zeer hoog gewaardeerd door haar gasten. Meer info en boeken bij Booking.com! Meer info & Boeken


Hoe kom je in Zuid-Tirol?

Zuid-Tirol is het bereiken met de auto, de trein, de bus en het vliegtuig. Natuurlijk kom je er ook wel als je gaat fietsen maar dan moet er vanuit Nederland ongeveer 1000 kilometer gefietst worden. In de hoofdstad Bozen (Bolzano) ligt een vliegveld maar vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar deze bestemming. Een goed alternatief is Vliegveld Innsbruck (Oostenrijk). Innsbruck ligt op slechts 120 kilometer van Bozen.


Welke talen spreekt men in Zuid-Tirol?

De meeste inwoners van deze Italiaanse provincie spreken Duits. Naast Duits wordt er ook Italiaans en Ladinisch gesproken. De dorpen en steden worden in het Duits en Italiaans aangegeven.


Wat is de hoofdstad van Zuid-Tirol?

De provinciehoofdstad van Zuid-Tirol is Bozen (Bolzano). In deze stad wonen 107.007 mensen (2022). In Bozen zijn een aantal interessante bezienswaardigheden zoals het Archeologiemuseum en de historische stadskern. Ga zeker kijken bij de ijsmummie Ötzi in het Archeologiemuseum. Lees verder


Wat is het klimaat in Zuid-Tirol?

De provincie Zuid-Tirol heeft een aangenaam klimaat. De zon schijnt er gemiddeld meer dan 300 dagen per jaar. Zuid-Tirol is het hele jaar door een fijne vakantiebestemming. In de winter zakt de temperatuur onder het vriespunt. Het goede nieuws is dat de zon in dit gebied ook volop in de winter schijnt. Hoe fijn is dat als je gaat skiën, snowboarden, winterwandelen of langlaufen? Lees verder

Bergen en bloemen in Zuid-TirolHet fijne klimaat van Zuid-Tirol is een groot pluspunt voor deze vakantiebestemming. In de lente en zomer staan er veel bloemen in bloei.


Welke reisdocument moet ik meenemen naar Zuid-Tirol?

Als je vanuit Nederland of België op vakantie gaat naar Zuid-Tirol dan is de kans heel klein dat je gecontroleerd wordt door de douane. Wij zijn zelf nog nooit gecontroleerd. Je moet je wel altijd kunnen legitimeren met een geldig paspoort of een Europees indentiteitsbewijs. Let op dat kinderen een eigen identiteitsbewijs moeten hebben.


Wat zijn de verkeersregels in Zuid-Tirol?

De maximaal snelheid in de bebouwd kom is 50 km/uur en op een regionale weg mag je niet harder dan 90 km/uur rijden. Op een autosnelweg is de maximale snelheid 130 km/uur. Wil je in de winter een bergpas over dan zijn sneeuwkettingen vaak verplicht. Het is in Zuid-Tirol verplicht om buiten de bebouwde kom overdag met lichten aan te rijden.

Tip! Het verstandig om je altijd aan de maximale snelheid te houden want er staan in Italië veel flitspalen en de bekeuring wordt gewoon naar je huisadres in Nederland of België opgestuurd. Een bekeuring in Italië kun je tot één jaar na de overtreding nog ontvangen. Wist je dat er in Italië maar liefst 10.175 flitspalen staan. In Nederland staan er 985 en in België zijn dat er 2076.


Moet ik tol betalen in Italië?

Op bijna alle snelwegen (Autostrade) wordt tol geheven in Italië. Alleen de A2 van Salerno naar Reggio di Calabria is tolvrij. Wij vermijden zelf bijna altijd de snelwegen omdat als je binnendoor rijdt, je veel meer ziet van het indrukwekkende landschap en de fraaie natuur. In de winter is het natuurlijk wel veel handiger om via de snelwegen te rijden.


Zijn er in Zuid-Tirol (Dolomieten) goede wintersportmogelijkheden?

Zuid-Tirol is een uitstekende bestemming voor een heerlijke wintersportvakantie. In de Italiaanse provincie liggen maar liefst dertig skigebieden met onder ander het wereldberoemde skinetwerk Dolomiti Superski. Wist je dat je naast skiën, snowboarden en langlaufen ook kunt schaatsen, ijsklimmen, winterwandelen en rodelen in Zuid-Tirol? Kortom je gaat je hier in de winter niet snel vervelen. Er is ook veel meer te doen dan skiën alleen.

Skiën in de Dolomieten Skiën in de Dolomieten is geweldig!


Hoeveel mensen wonen er in Zuid-Tirol?

In Zuid-Tirol wonen ongeveer 532.000 mensen (2019). Dat is natuurlijk niet zoveel waardoor het in dit gebied lekker rustig is. Alleen in het hoogseizoen kan het er wat drukker zijn door de vele toeristen.


Komt in Zuid-Tirol veel criminaliteit voor?

Wij hebben ons in Zuid-Tirol nog nooit onveilig gevoeld. De criminaliteit is in dit gebied laag maar het is natuurlijk wel verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Laat bijvoorbeeld geen waardevolle spullen achter in de auto en pas in steden en bij drukke plaatsen zoals markten op voor zakkenrollers.


Mag ik in Zuid-Tirol paddenstoelen plukken?

Nee, dat mag niet zomaar! Voorkom een hoge boete en ga in Zuid-Tirol geen paddenstoellen plukken.


Hoeveel fooi kan ik het beste in een restaurant geven?

Het is gebruikelijk om in Zuid-Tirol een fooi van vijf tot tien procent te geven. Uiteraard hangt het natuurlijk af of je tevreden bent over het restaurant. Let op! Sommige restaurants rekenen al een toeslag per gang en dan wordt er geen fooi verwacht.

Landschap Zuid-TirolHet landschap van Zuid-Tirol is zeer fraai.


Hoeveel toeristen bezoeken jaarlijks Zuid-Tirol?

Ieder jaar gaan er ongeveer zes miljoen mensen op vakantie naar Zuid-Tirol.


Wat is het alarmnummer in Zuid-Tirol?

Het alarmnummer is net zoals in Nederland en België: 112.


Wat is de officiële naam van de provincie Zuid-Tirol?

De officiële naam van de provincie is Autonome Provincie Bozen-Zuid-Tirol. De Duitstalige spreken van Südtirol en de Italiaanse benaming is Alto Adige.


Bekijk de vakanties naar Zuid-Tirol bij onze partners:
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Natuurhuisje
  • ANWB Vakantie

Tip! Hotel Pfösl

Hotel Pfösl Persoonlijke Tip!
Al twee keer verbleven wij in dit hotel. Hotel Pfösl heeft een uitmuntende keuken waar gewerkt wordt met verse, lokale ingredienten. En elk gerecht wordt met liefde bereid, en dat proef je echt! Daarbij zijn de kamers geweldig en is er een heerlijk nieuw wellnesscenter om te ontspannen. Wij kunnen dit hotel bij iedereen aanbevelen! Beoordeeld met een 9.0! Meer info en boeken


Tip! Rondleiding Oude stad

Rondleiding stad Bozen Ontdek alle mooie plekjes van de stad Bozen. De stad heeft prachtige historische monumenten en gebouwen. Een gids vertelt je alles over de geschiedenis van de stad en neemt je mee naar de mooiste locaties waaronder het kasteel Runkelstijn en meer! Per groep tot zes personen. Meer info en boeken